22.11.2021

eilân 2022

Vrienden van eilân,

Het is alweer twee jaar geleden dat we daar stonden op Terschelling. Teleurgesteld maar strijdbaar. Zoveel mooie plannen, plotseling op losse schroeven, maar te mooi om niet voor te vechten. Sindsdien is er veel tijd verstreken en is de wereld om ons heen nogal veranderd. In die luwte hebben we stug doorgewerkt. Vandaag goed nieuws: eilân krijgt een nieuwe eerste editie in september 2022.

Een mooi vooruitzicht dat misschien wel om wat toelichting vraagt. Vooropgesteld: het wordt nog steeds eilân zoals we het in 2019 bedoeld hadden. Zonder concessies. Wel met nóg meer inspiratie. Om dit mogelijk te maken hebben we een aantal dingen anders aangepakt:

  • Ten eerste hebben alle betrokken partijen geleerd van 2019 dat er zo vroeg mogelijk duidelijkheid moet zijn over alle benodigde vergunningen. Voor deze editie zijn vier vergunningen aangevraagd waarvan er drie al verleend zijn. Het laatste besluit zal naar verwachting in april definitief gemaakt worden.
  • In tegenstelling tot in 2019 hebben we ook een ontheffing van de Wet natuurbescherming (wnb) aangevraagd en reeds verkregen voor een periode van 5 jaar vooruit. Hierdoor kan er juridisch geen twijfel meer ontstaan over punten als natuur en stikstof, twee belangrijke onderwerpen in de uitspraak van de voorzieningenrechter waarin het festival werd verboden.
  • Als laatste hebben we goed geluisterd naar de eilanders (enthousiast & kritisch) en plannen gemaakt om nóg meer dan in 2019 op zoek te gaan naar mogelijkheden om samen te werken met eilander ondernemers en leveranciers.

Met deze aanpak staan we er veel beter voor dan twee jaar geleden. 2022 wordt het jaar dat we onze plannen werkelijkheid gaan maken. Woensdag 8 december start de kaartverkoop voor de kaartkopers van 2019, één week later voor iedereen.

De historie in acht genomen snappen we dat het misschien spannend voelt om een kaartje voor eilân aan te schaffen. We werken daarom voor de festivalkaartjes met een aanbetaling. Pas in april, als de laatste vergunning onherroepelijk is afgegeven, voldoe je de tweede betaling. En of dat nou door Covid of om andere redenen gebeurt: als het festival niet doorgaat worden alle betalingen voor tickets en accommodaties uiteraard teruggestort.

Ik kom steeds terug
naar mijn verlangen
In mijn tentje,
‘n beetje hangen
uitkijkend over duinen
langs vuurtorens
we struinen

Ik ben haar nooit uit het oog verloren
sinds de dag dat het begon
In mijn gedachten
kan ik d’r horen
Het eilân aan de horizon

Tot op Terschelling!

Liefs, eilân